BOSNA I HERCEGOVINA
VLADA

Tuzla, 22.4.2010. godine

PRIJEM ZA NESIMA TAHIROVIĆA

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić danas su organizovali prijem za istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića u povodu 45 godina umjetničkog rada.
Razgovarano je o manifestacijama kojima će biti obilježen ovaj vrijedan jubilej.
Kako je istakao gospodin Tahirović u maju ove godine u prostoru Colegium artisticuma u Sarajevu, a nekoliko mjeseci kasnije i u Međunarodnoj galeriji protreta u Tuzli, planirano je održavanje velike retrospektivne izložbe.

„Ova izložba neće govoriti samo o mom radu nego i o nama samima, o bosanskom prostoru koji je tokom duge istorije nataložen različitim kulturama. Smatram da je ona važna s obzirom na očiglednu krizu umjetnosti u svijete, male izglede da naša umjetnost očuva svoje autentično biće i da se odbrani od stranih uticaja koji su nam tuđi i daleki“ istakao je gospodin Tahirović.
Tokom razgovora naglašeno je da Bosna i Hercegovina u svim segmentima društva, a posebno kada govorimo o umjetnosti treba poštovati zapadno-evropska dostignuća, ali im ne trebamo robovati jer i mi imamo itekako šta pokazati.
Uz čestitke na vrijednom jubileju danas je izraženo zadovoljstvo što će on biti obilježen događajem koji će biti istinski doprinos promociji i afirmaciji bosankohercegovačke kulture i njenog kulturnog identiteta.

Inače, Nesim Tahirović je rođen 1941. godine u Tuzli. Slikarstvo je studirao kod profesora Koste Hakmana u Beogradu, a osim slikarstva bavi se i primijenjenom umjetnošću i scenografijom. Tokom 45-ogodišnjeg umjetničkog rada izlagao je na oko 60 samostalnih i više od stotinu zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo i scenografiju. Radovi Nesima Tahirovića nalaze se u muzejima, galerijama i brojnim privatnim zbirkama. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH.

Odjeljenje za informisanje