purpose-built to be mounted on cars and planes dashboards. Doxa SUBs also feature the companys patented no-decompression dive table bezel. Given the 44mm bulk of the Mission 31 SUB, rolex fake imitation rolex replica Audemars Piguet watches making this the fifth difference between the two watches. The chronographs on the watch are also reversed and it seems that they have completely different markings in some parts. wigs Replique Montre Rolex Replica The seventh difference is given by the hour markings that are designed as double lines on the original watch but are only shown as a single line for each hour on the replica watch. On the top of the watch.

Web stranica Vlade TK - Prezentirano istraživanje mapiranja resursa za nastavu iz oblasti informacijsko–komunikacijskih tehnologija u školama

Prezentirano istraživanje mapiranja resursa za nastavu iz oblasti informacijsko–komunikacijskih tehnologija u školama

Više od pet stotina škola u Bosni i Hercegovini nema pristup internetu. To znači da oko 14 hiljada učenika osnovnih i srednjih škola nema priliku za obrazovanje u skladu s tehnologijom 21. vijeka, pokazalo je istraživanje koje je u saradnji sa ministarstvima za obrazovanje uradio UNICEF.

prezentacija 11Detalji istraživanja danas su prezentirani na događaju koji je u Mješovitoj srednjoj školi u Živinicama organiziralo Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona. Mapiranje resursa za nastavu iz oblasti informacijsko–komunikacijskih tehnologija u školama pokazalo je da 2/3 škola u Bosni i Hercegovini ne zadovoljava standarde za učenje u 21. vijeku. U našim školama na jednom računaru u prosjeku praktično uči 19 učenika. UNICEF i USAID žele pomoći obrazovnim vlastima na niovu kantona, entiteta i Brčko Distrikta, da se ta situacija promijeni.


Na području Tuzlanskog kantona 4.545 učenika nema pristup internetu u školama. U 108 školskih objekata nema internet konekcije, a da bi dostigli OECD prosjek nedostaje 43.282 računara. Za opremanje digitalnim uređajima škola u Tuzlanskom kantonu, u skladu sa OECD prosjekom, potrebno je više od 31 milon USD. U odnosu na nacionalni prosjek, odnosno prosjek u Bosni i Hercegovini po pitanju IKT resursa, Tuzlanski kanton je među najlošijim.

To je alarmantna situacija. Ali također nam daje priliku da znamo gdje trebamo pružiti podršku. Imamo informacije iz svake škole i to nam pomaže da vidimo koji kanton, koja općina i koja škola ima dobru informatičku opremu, a koja nema. I to će biti naša baza za buduću podršku u koju neće biti uključena samo ministarstva, nego i privatni sektor, kazala je ovom prilikom za RTVTK Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH.

Mapiranje će nam pomoći kako bismo dalje ulagali u škole u smislu razvoja tehnoloških mogućnosti a sve to treba na kraju da pomogne da razvijamo digitalne kompetencije kod nastavnika i kod učenika, kazao je Ahmed Omerović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Ono što bi htio istaći je da i mi kao Škola dajemo sve od sebe da obezbjedimo što kvalitetnije uslove za obrazovanje. Zahvalni smo i Ministarstvu koje trenutno radi na usklađivanju nastavnih planova i programa kad je u pitanju proces obrazovanja i na ovim pedagoškim standardima koji su jučer usvojeni na Vladi, a sutra će biti prezentacija samih pedagoških standarda, kazao je Osman Havušić, direktor MSŠ Živinice.

U naredne tri godine Ministarstvo, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i nevladin sektor trebali bi organizirati i edukaciju za nastavnike o korištenju digitalnih alata u funkciji učenja, nakon čega će u škole biti uvedeni i elektronski dnevnici, a razvijat će i mogućnost upisa u škole putem interneta.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15