Vijesti iz Vlade

Održan Okrugli sto o mjerama za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada u procesu evropskih integracija BiH

Održan Okrugli sto o mjerama za unapređenje poslovne klime.

 

120417 zkei - okrugli sto - tesanj 1aU prisustvu predstavnika zakonodavnih i izvršnih institucija sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i brojnih predstavnika privrede i poslovne zajednice, u Tešnju je u srijedu, 12. aprila 2017. godine, održan Okrugli sto o mjerama za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada u procesu evropskih integracija BiH. Okrugli sto je organizirala Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a ispred Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona skupu je prisustvovao sekretar ministarstva Edin Nišić.

 

 

 

Tokom ovog skupa, u čijem radu su učestvovali predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović, njegova zamjenica Nermina Kapetanović, članovi Zajedničke komisije Ljilja Zovko, Sifet Podžić i Fehim Škaljić, kao i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Momčilo Novaković, naglašeno je da vrata institucija zakonodavne i izvršne vlasti moraju biti otvorena za dijalog i saradnju s privrednicima i predstavnicima poslovne zajednice s ciljem donošenja mjera za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada, što je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, kao i Reformskom agendom na putu BiH ka Evropskoj uniji.

 

Tokom diskusije predlagane su mjere poput smanjenja administracije, umanjenja poreza, doprinosa i parafiskalnih nameta za privredu, provođenja obrazovne reforme koja bi dovela do proizvodnje kadrova u skladu s potrebama tržišta rada, kao i provođenja mjera za ubrzanje procesa registriranja preduzeća u BiH.


Učesnici Okruglog stola pozdravili su mjere koje preduzimaju nadležne državne i entitetske institucije na ispunjenju Reformske agende, unapređenju poslovne klime i stvaranju uvjeta za nove investicije u našu zemlju. Pozdravljeno je i pokretanje programa „one stop shop", čiji će pilot – projekat biti proveden u Općini Tešanj, a čiji je cilj da se maksimalno skrati i pojeftini proces registriranja preduzeća.

 

Učesnicima Okruglog stola obratili su se predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović, njegova zamjenica Nermina Kapetanović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, kao i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore.


U radu Okruglog stola učestvovali su i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, kao i predstavnici Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske.

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna

Vi ste ovdje: Početna Ministarstva Ministarstvo razvoja i poduzetništva OBAVJEŠTENJA 2017 Održan Okrugli sto o mjerama za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada u procesu evropskih integracija BiH