Vijesti iz Vlade

Potpisani ugovori za projekat vrijedan 3,2 miliona KM

U utorak, 30. maja 2017. godine, je u Slavonskom Brodu potpisan ugovor o partnerstvu za implementaciju projekta "Innovative minds for smart schools" u okviru programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020. Od svih predloženih 20 projekata, projekat skraćenog naziva „Smart schools" je dobio najbolje ocjene i nalazio se na prvom mjestu na rang listi, a od ukupnog iznosa sredstava u okviru Programa, ovaj projekat povlači oko 8%.

 

31052017-2Vodeći partner na projektu je Centar za razvoj i podršku - CRP Tuzla, a partneri na projektu su Zelena akcija HR, Brodsko-posavska županija, Tuzlanski kanton i Brodsko-ekološko društvo - BED. Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali se predstavnici svih partnera na projektu, te ministrica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH Gabrijela Žalac, saborski zastupnici Pero Ćosić, Ljubica Maksimčuk i Marko Šimić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, Salmir Avdibašić, pomoćnik ministra za razvoj u Ministarstvu razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona i drugi.

 

 

 

U 27 mjeseci, koliko se projekt planira provoditi, investirati će se u toplifikaciju i podizanje stepena energijske efikasnosti u 7 objekata osnovnih i srednjih škola u projektnom području, i to šest školskih objekata na Tuzlanskom kantonu: JU Mješovita srednja škola u Kladnju, JU OŠ Ivan Goran Kovačić u Gradačcu, JU OŠ Grivice, PŠ Omazići u Banovićima, JU OŠ Druga osnovna škola u Srebreniku, JU OŠ Gornja Tuzla u Tuzli i JU OŠ Sapna u Sapni, te jedan školski objekat u Brodsko-posavskoj županiji: OŠ Sibinj.

 

Projekt je posebno zanimljiv zato što aktivnosti koje će promovisati energetsku efikasnost i zaštitu okoliša, imati i takmičarski duh gdje će biti uključeno oko 5.000 učenika, nastavnika i direktora škola. Dodatne aktivnosti projekta uključuju prekogranično 4-mjesečno takmičenje osnovnih i srednjih škola u projektnom području iz oblasti uštede energije (primjenom ne-investicijskih metoda, tj. promjenom ponašanja), pri čemu će svaka od dvije škole pobjednice (jedna u Tuzlanskom kantonu i jedna u Brodsko-posavskoj županiji) kao nagradu dobiti instaliranje fotonaponskog solarnog sistema i opremanje „solarne laboratorije", koje će uz mentorstvo stručnjaka iz Centra za razvoj i podršku i Zelene akcije, izvršiti učenici i nastavnici škola pobjednica.

 

Takođe, u planu je i prekogranično takmičenje učenika pojedinaca osnovnih i srednjih škola u projektnom području u IT/tehničkim inovacijama u oblasti obnovljivih izvora energije, pri čemu će 20 najuspješnijih inovatora iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona imati priliku izraditi tj. tehnički unaprijediti svoje inovacije na 7-dnevnom ljetnom kampu mladih inovatora, koji će se održati u Brodsko-posavskoj županiji.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna

Vi ste ovdje: Početna Ministarstva Ministarstvo razvoja i poduzetništva OBAVJEŠTENJA 2017 Potpisani ugovori za projekat vrijedan 3,2 miliona KM