Nastavljena uspješna saradnja Vlade TK i Misije OSCE-a

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas u posjetu šefa ureda OSCE-a u Tuzli Damira Gnjidića.
Gnjidić je Halilagiću čestitao na imenovanju na poziciju premijera, te njemu i cjelokupnom novom sazivu Vlade zaželio uspjeh u obnašanju ove odgovorne funkcije.

OSCE 14 03 2022Istaknuto je da je Tuzlanski kanton u proteklim godinama zabilježio iskorak u mnogim oblastima, ali da i pred ovim sazivom Vlade stoje vrlo značajni izazovi. Prije svega to se odnosi na borbu protiv korupcije, na čemu će i OSCE imati akcenat svog djelovanja u narednom periodu. U tom pogledu izraženo je očekivanje da se dosadašnja, dobra saradnja Kantonalne vlade i Misije OSCE-a nastavi i u narednom periodu.

Premijer Halilagić je prezentirao sastav i fokusne tačke rada Kantonalne vlade na čijem je čelu, posebno ističući da je Vlada od svog imenovanja, u vrlo kratkom periodu već ispunila 4, od ukupno 18 postavljenih prioriteta u svom radu.

„Vratili smo plaće izabranih zvaničnika na nivo prije njihovog povećanja, povećali smo boračke egzistencijalne naknade za demobilisane borce za 25%, te naknade za oboljele od celijakije. Također potpisali smo i ugovore sa jasno definisanim rokovima za izvršenje u pogledu uvođenja elektronske zdravstvene knjižice. U pogledu drugih mjera koje smo obećali sve smo pokrenuli brojne aktivnosti na njihovoj implementaciji", rekao je tokom sastanka premijer Halilagić, najavljujući nastavak realizacije mjera u cilju borbe protiv korupcije.

„Kada je u pitanju Imenovanje direktora Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, taj proces provodi Agencija za državnu službu FBiH i Vlada nema utjecaj na provedbu te procedure. Očekujemo da se ona što prije okonča, kako bi smo imali potpuno funkcionalan Ured pred kojim se već polako počinje nakupljati posao", kazao je premijer Halilagić.

„Nažalost već smo naslijedili određene obaveze koje nisu pravovremeno urađene i u tom pogledu očekuje nas period intenzivnijeg rada da pripremimo i donesemo sve akte i podzakonske propise kako bi Ured u punom kapacitetu mogao odgovoriti na obaveze koje se stavljaju pred njega" kazala je ministrica pravosuđa i uprave Senada Dizdarević, podcrtavajući opredjeljenje Vlade da nastavi realizaciju ovog projekta.

„OSCE je sa Kantonalnom vladom do sada imao izuzetno dobru saradnju i očekujem da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu. Tu smo da pomognemo u izradi i provedbi sistemskih rješenja i reformskih procesa a u duhu demokratskih principa i međunarodnih standarda. S tim u vezi zahvaljujem se premijeru Halilagiću da tu saradnju nastavimo i u budućnosti" zaključio je danas šef ureda OSCE-a u Tuzli Damir Gnjidić, najavljujući da će Tuzlanski kanton u narednom periodu posjetiti i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv