Smanjenje zagađenja zraka moguće samo dugoročnim mjerama

Zbog povećanog zagađenja zraka na području tri općine Tuzlanskog kantona Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice želi naglasiti da je samo dugoročnim mjerama moguće osigurati zdravo okruženje. Povećana koncentracija sumpordioksida u zraku na području općina Tuzla, Živinice i Lukavac dolazi, prije svega, iz individualnih ložišta građana.

tuzla maglaBudući da se zrak zagađuje uglavnom materijama nastalim loženjem, širenjem mreže daljinskog grijanja Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK već dvije godine potiče rješavanje ovog problema.
Prema riječima pomoćnika ministra Gorana Mišića jedina mjera za smanjenje zagađenja zraka koja može donijeti rezultat je isključivanje individualnih ložišta. „Na području Tuzlanskog kantona je uobičajeno da u sezoni loženja dođe do povišenih koncentracija zagađujućih materija u zraku, prije svega sumpordioksida. Unazad nekoliko dana imamo povećane koncentracije sumpordioksida na području općina Tuzla, Živinice i Lukavac. A prije svega na području općine Lukavac. Da bi to dugoročno spriječili Ministarstvo je podržalo projekte tri općine kojim će se smanjiti zagađenje zraka i gdje smo investirali 7 miliona KM. Riječ je o priključku općine Živinice na daljinsko grijanje Termoelektrane Tuzla i proširenje daljinskog grijanja u Lukavcu i Tuzli."
Mjere koje bi također imale efekat ali su veoma nepopularne, prema Mišićevim riječima, su i kratkoročno isključivanje vozila iz saobraćaja te snižavanje nivoa grijanja od strane Tremoelektrane Tuzla, što bi prouzrokovalo smanjenje temperature u stanovima.
Kao i svake godine iz Ministarstva upozoravaju javnost da rizične skupine naročito tokom jutarnjih i večernjih sati smanje kretanje. Tu spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama disajnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv