Otvorena nova farma pilića u Vukovijama

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić danas je, zajedno sa općinskim načelnikom Kalesije Seadom Džafićem i rukovodiocem Farme Bingo Samerom Kadrićem, svečano otvorio farmu pilića u Vukovijama kod Kalesije.

vukovijeOtvorena farma ima godišnji kapacitet od milion brojler pilića a vrijednost cijele investicije je oko 8 miliona KM.

Čestitajući Kompaniji Bingo na poslovnom potezu ministar Begić je kazao da je svako investiranje u ovakvu proizvodnju ulaganje u našu budućnost i sigurnost, naročito kada imamo u vidu trenutnu situaciju.


„Radi se o privrednom društvu koje ima zaokruženi proizvodni ciklus. Oni imaju repro-centar, zatim inkubator pilića, farmu za tov pilića, farmu koka nosilica, odnosno za proizvodnju konzumnih jaja i na kraju sve to plasiraju kroz svoje prodajne objekte. I to je sigurno putokaz u kojem smjeru treba ići, znači da se zaokruži cjelokupna proizvodnja od početka do kraja kada je u pitanju proizvodnja hrane", kazao je ovom prilikom resorni ministar Begić.

Posao u novoj farmi, rečeno je ovom prilikom, dobit će 20 osoba sa područja Kalesije.

Načelnik Džafić zahvalio je vlasniku kompanije Bingo Senadu Džambiću što je odlučio da investira na teritoriju Kalesije.

„Raduje me činjenica da to nije kraj investiranju, jer u Tojšićima će biti otvoren i moderni tržni centar, a vlasnik Binga je obećao da će raditi i firmu za proizvodnju tekstila u istom naselju", rekao je načelnik Sead Džafić.

Kada je u pitanju peradarska proizvodnja kantonalno resorno ministarstvo već je pripremilo zahtjev za izmjenu, odnosno uvećanje stavke novčane podrške kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, najavio je ovom prilikom ministar Begić naglasivši da se očekuje da će nakon usvajanja izmjena i dopuna Budžeta novčane podrške biti znatno veće u odnosu na prethodni period.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15