Održan četvrti projektni sastanak u okviru projekta „Pametne škole 2“

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola" ili skraćeno „Pametne škole 2″ naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta, koji implementiraju Centar za razvoj i podršku Tuzla, Brodsko-posavska županija iz Hrvatske i Vlada Tuzlanskog kantona u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

MNGMNT MTNG 21032022S obzirom da se u narednom periodu očekuje intenzivnije provođenje aktivnosti u okviru ovog izuzetno zanimljivog projekta, u prostorijama Brodsko posavske županije u Slavonskom Brodu, održan je četvrti po redu sastanak projektnog tima. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih partnera projekta "Pametne škole 2", a tom prilikom je analiziran plan aktivnosti za tekući i naredni projektni period te su finalizirani dogovori oko ključnih projektnih aktivnosti koje će se provoditi u toku 2022. godine. Sastanku su u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali ministar privrede, Edin Duraković, pomoćnica ministra privrede Erna Kusturica i pomoćnica ministra obrazovanja i nauke, Jasminka Kurević.

U okviru projekta su u Tuzlanskom kantonu realizovane energetske obnove u devet škola, a do kraja projekta će biti provedene u još devet školskih objekata u Tuzlanskom kantonu. Istovremeno, u toku je priprema za nabavku solarnih fotonaponskih sistema koji će biti instalirani u 15 škola na području Brodsko posavske Županije. O svim dosada provedenim mjerama energetske efikasnosti detaljnije pročitajte OVDJE.

Pored energetske obnove školskih objekata, projekat „Pametne škole 2" obuhvata i komponente vezane za edukaciju učenika onovnih i srednjih škola. Izrađena je e-platforma putem koje učenici mogu obogatiti svoje znanje o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije te se u okviru projekta trenutno održava i prekogranično takmičenje osnovnih i srednjih škola u uštedi energije. Takmičenje je započelo 01. decembra 2021. godine i trajati će do kraja mjeseca marta, dok je u mjesecu maju planirano održavanje svečane ceremonija zatvaranja takmičenja na kojoj će biti proglašeni pobjednici takmičenja (jedna škola iz BPŽ i jedna iz TK), koji će kao nagradu dobiti instaliranje centraliziranog sistema upravljanja energijom (CEMS). Na istoj ceremoniji nagrade će dobiti i učenici koji su pokazali najviše znanja na e-platformi.

Pored toga, svi prisutni na ovoj ceremoniji imaće priliku da pogledaju i pozorišnu predstavu "Oslobodi smijeh", koja na veoma zanimljiv i inovativan način približava tematiku energetske efikasnosti i zaštite okoliša učenicima osnovnih i srednjih škola. Predstavu možete pogledati OVDJE.

U okviru PAMETNIH ŠKOLA 2, ukupno 33 škole proći će kroz proces energetske obnove, a promjene u sistemima potrošnje ili proizvodnje energije zahtijevaju i usvajanje novih znanja za uposlenike škola kako bi se dostigao optimalni nivo iskorištenosti ovih sistema. Shodno tome, u okviru ovog projekta, održati će se i obuka o energetskom menadžmentu za uposlenike škola koje su energetski obnovljene te će po jedan uposlenik iz svake škole na četvorodnevnoj obuci imati priliku da usvoji znanja koja će im omogučiti da svoje škole učine još pametnijim i energetski efikasnijim. Održavanje prvog dijela obuke je planiran u mjesecu maju, dok će se drugi dio obuke održati krajem 2022. godine.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15