SAOPŠTENJE ZA JAVNOST KANTONALNE UPRAVE ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

Poštovani građani,

S obzirom da se približava jedan od najvećih muslimanskih blagdana Kurban Bajram i da većina Bošnjaka muslimanske vjeroispovjesti prakticira klati kurbane, osjećamo za obavezu da Vas sve zajedno upozorimo na nekoliko neophodnih radnji koje bi ste trebali izvršiti prije pristupanja samom činu klanja kurbana, a to su:

1. Prilikom kupovine kurbana nastojati isti kupovati od provjerenih domaćih stada, nad kojima je izvršeno dijagnostičko ispitivanje na brucelozu i stada koja posjeduju ušne markice i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja, a ne od nomada;
  2. Za grla koja nisu dijagnosticirana na brucelozu i koja nemaju ušne markice i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja, obavezno izvršiti veterinarski pregled kod veterinara o opštem zdravlju kurbana, odnosno životinje koja se kolje;
  3. Klanje i sve ostale radnje vezane za klanje kurbana nastojati obavljati u uslovnim prostorijama uz maksimalno obezbjeđenje minimalnih sanitarnih uslova.

Sve gore nabrojano ima za cilj da Vas upozori na opasnost zvanu bolest «bruceloza» koja je prisutna na prostorima Tuzlanskog kantona, a koju su na ove prostore uglavnom sa svojim stadima donijeli nomadi i nomadska ispaša.
U nadi da ćete postupiti po našem upozorenju i da će Vam Bajramski blagdani proteći u sreći i rahatluku « Bajram Šerif Mubarek Olsun ».

D I R E K T O R

mr.sc. Besim Duraković, dipl.oec.