Postovani, Zanima me da li kao zaposlenica imam pravo na koristenje godisnjeg odmora nakon povratka sa porodiljskog odsustva

Vaše ime i prezime: Selma
Vaše pitanje: Postovani, Zanima me da li kao zaposlenica imam pravo na koristenje godisnjeg odmora nakon povratka sa porodiljskog odsustva.Na porodiljskom odsustvu sam bila godinu dana i nisam zapocela koristenje prvog dijela godisnjeg odmora u prosloj godini jer sam bila na porodiljskom odsustvu. Na posao se vracam u februaru 2016 te me zanima da li mogu koristiti gidisnji odmor od prosle godine.

 

Unaprijed se zahvaljujem

 

Odgovor:

Poštovana,

Odredbama Zakona o radu FBiH propisano je da se godišnji odmor može koristiti u dva dijela, te da ako zaposlenik koristi godišnji odmor u dijelovima, prvi dio koristi u trajanju od najmanje 12 radnih dana u toku kalendarske godine, a drugi dio najkasnije do 30. juna naredne godine.
Takođe je propisano da se odsustvo sa rada zbog privremene nesposobosti za rad, materinstva, vojne službe i drugog odsustva koje nije uslovljeno voljom zaposlenika, ne smatra prekidom rada. Iz navedenog proizilazi da zaposlenik ima pravo na korištenje godišnjeg odmora nakon povratka sa porodiljskog odsustva najkasnije do 30. juna.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv