Poštovani U proizvodni asortiman uvrstili smo dijelove za auto industriju. Da bi izvozili u EU (Njemačka) potrebna nam je oznaka E (E31 za Bosnu i Hercegovinu) Kako doći do te oznake odnosno odobrenje ako je to već?

Vaše ime i prezime: Enes Hodžić
Vaše pitanje: Poštovani U proizvodni asortiman uvrstili smo dijelove za auto industriju. Da bi izvozili u EU (Njemačka) potrebna nam je oznaka E (E31 za Bosnu i Hercegovinu) Kako doći do te oznake odnosno odobrenje ako je to već?

 

 

Odgovor:

Poštovani gosp. Hodžić

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je po Zakonu o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti (2004) nadležno za imenovanje certifikacionih tijela kojima pripada rješavanje pitanja korištenje znaka usklađenosti u skladu s odgovarajućim tehničkim propisima za proizvode. Do sada, nažalost, ovo Ministarstvo nije imenovalo ni jedno certifikaciono tijelo u BiH, čak ni za naše domaće potrebe. BiH nije preuzela još nijednu direktivu koja reguliše upotrebu CE znaka. Pravo upotrebe CE znaka može dobiti samo proizvođač koji je svoj proizvod certificirao kod međunarodno priznate certifikacione kuće (kao TÜV - Njemačka, npr.) i iza tog proizvođača stoji ta certifikaciona kuća. Primjer su firma Grizelj - Sarajevo i Saniteks - Velika Kladuša.

Radi daljnjih informacija možete se obratiti Institutu za certificiranje sistema d.o.o. Sarajevo, Pijačna 116/2 Stup, Sarajevo. Tel: 033/831-550 Ili Instiututu za akreditiranje BiH, Hamdije Čemerlića 2, Sarajevo, o33/721310 Takođe, radi preduzimanja daljnjih koraka na pribavljanju E oznake možete se obratiti firmi "TQN" d.o.o. Lukavac, Institutu za kvalitet, standardizaciju i ekologiju, tel. 035/553-999

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15