Poticajni projekti iz namjenskih sredstava dobili podršku 13 načelnika

 

Uz ideju da se nijedno društvo nije izvuklo iz krize bez solidarnosti premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić predstavio je načelnicima trinaest općina TK projekte kojima je cilj poboljšati poslovno okruženje i zapošljavanje. Sastanak je bio prilika i za predstavljanje resornih ministara i načelnika svih općina TK.

 

Foto za Vladu TK4 2
Foto za Vladu TK3 2
Foto za Vladu TK2 2


Strategija razvoja Tuzlanskog kantona, registracija obrta te moduli poticanja poljoprivrede i novi statusi poljoprivrednika bili su samo dio tema koje je danas predstavio premijer Umihanić. Prisutni su imali priliku i da saznaju više detalja o Fondu solidarnosti.
˝Mi ovdje idemo prema svim zaposlenima u TK, kojih je 82.000. Ovdje se ne radi o odbijanju, nego o dobrovoljnom pristanku zaposlenika da se od njihove plate pet posto usmjeri na zapošljavanje novih osoba. Ta sredstva bi se koristila isključivo za refundiranje doprinosa za novozaposlene radnike. Od solidarnosti radnika ovisiti će veličina Fonda, a od veličine Fonda i sposobnost poticanja novog zapošljavanja. Ovo je projekat koji smo mi u okviru privrednih udruženja nekada ranije nazvali 'Zaposleni za nezaposlene'˝, rekao je premijer Umihanić.
Na sastanku je, također, rečeno da je neophodna reforma Službe za zapošljavanje TK a koji će ova Vlada pokušati realizirati do kraja svog mandata. „Riječ je o razdvajanju aktivnih i pasivnih tražioca posla. Cilj je i usmjerenje aktivnih politika prema onima koji zaista traže posao, kao i to da Biroi za zapošljavanje počnu raditi ono zbog čega su osnovani, a to je posredovanje u zapošljavanju. Svaki biro mora imati osiguranu bazu podataka o poslodavcima, te stanju u njihovim preduzećima, u pogledu zaposlenosti, kvalifikacionih struktura i njihovih namjera u zapošljavanju. Na takav način će Služba postati most između onih tražioca posla, te poslodavaca kao potražioca radne snage˝, pojasnio je premijer Umihanić.
Načelnicima općina sa područja TK kojima je premijer Umihanić predstavio projekte pokazali su spremnost na saradnju uz kratku prezentaciju lokalne problematike.

Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna