Prijem za predstavnike Saveza udruženja pčelara TK

Stanje u oblasti pčelarstva na području našeg kantona, te izazovi s kojim se svakodnevno susreću bili su tema današnjeg sastanka predsjednika Saveza Muradifa Kalesića i Šefika Čivića predsjednika Pčelarskog društva „Nektar", Tuzla, sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem.

 

Pcelari 12 07 2017Kako je rečeno na području našeg kantona postoji oko 20.000 pčelinjih košnica uz oko 7.000 neregistriranih košnica čiji vlasnici se pčelarstvom bave amaterski i iz hobija.


Ovaj broj košnica značajan je potencijal, posebno ako se uzme u obzir da je pčelarstvo registrovano kao stari i tradicionalni zanat, što je, s obzirom na niža izdvajanja u slučaju registriranja obrta, svojevrstan poticaj razvoju ove oblasti, rekao je danas predsjednik Kalesić.


Ipak on je ukazao i na problem izumiranja velikog broja pčela, a u čemu značajnu ulogu imaju neplanska i nesistemska zaprašivanja voćnjaka i povrtnjaka, a o čemu pčelari ne bivaju informisani kako bi na vrijeme spriječili izlazak pčela.

 

 


Također, na sastanku je bilo govora i o skromnim poticajnim sredstvima koja se sa svih nivoa izdvajaju za pčelare. Premijer Gutić je izrazio razumijevanje za izazove s kojim se pčelari i pčelarstvo kao zanat susreću i iskazao spremnost Vlade da pomogne razvoj ovog, veoma bitnog, segmenta obrtništva. S tim u vezi dogovoreno je da Vlada, u skladu sa mogućnostima, pomogne ovogodišnje održavanje Sajma meda i mednih proizvoda „Medena Tuzla", koji će se u septembru održati u Tuzli. Prema riječima predsjednika Kalesića i potpredsjednika Organizacionog odbora Sajma Čivića, očekuje se da Sajam okupi oko 100 izlagača iz oko 15 zemalja.


„Imajući u vidu i postojanje Tehnološkog fakulteta u Tuzli, a time i preduslova za detaljnu analizu kvalitete meda, Sajam će doprinijeti da se Tuzla i naša regija pozicioniraju kao lideri u ovoj oblasti u BiH. To je također prilika za promociju naših domaćih proizvoda i afirmaciju zapošljavanja u obrtu", rekao je premijer Gutić i pozvao pčelare da se aktivno uključe u pripremu i donošenje Programa poticaja u poljoprivredi, a Vlada će dati svoju podršku boljem pozicioniranju pčelarstva u okviru ovog programa.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna