Prijem za predstavnike Mreže za podršku svjedocima i žrtvama u BiH

Provedba projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH" bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima Mreže predvođenim predsjednicom udruženja građana „Vive žene" Jasnom Zečević.

Mreza podrske svjedocima zrtvama 09 10 2017Ovaj projekat ima za cilj uspostaviti održive mehanizme podrške žrtvama, odnosno svjedocima, kroz potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji i formiranje institucionalnih mreža za podršku. Potpisnik takvog protokola su i četiri kantonalna ministarstva i više drugih kantonalnih institucija iz našeg kantona, a sve kako bi se pružila podrška svjedocima/žrtvama s jasnim koracima i procedurama o postupanju, kako bi žrtve i svjedoci imali jasne upute kome, kada i gdje se mogu obratiti za pomoć kao i kakve vrste podrške mogu očekivati od potpisnica. Protokolom se povezuju nadležne institucije i udruženja/fondacije u postupku pružanja sveobuhvatne podrške, pomoći, zbrinjavanja i jednakog tretmana za svjedoke/žrtve kroz uspostavljenu mrežu podrške za područje Tuzlanskog kantona. Ovaj dokument definira modalitete saradnje između potpisnica protokola u cilju podrške svjedocima/žrtvama u procesu svjedočenja pred sudom i tužilaštvom.
„Činjenica da su naše institucije već potpisale ovaj protokol govori o našoj podršci koju dajemo ovom projektu. Istina, bilo bi mnogo bolje da je ova tematika smještena na državnom nivou i da je podrška žrtvama torture riješena na jedan sistemski način. Ipak, imajući u vidu stanje takvo kakvo jeste, Vlada će i dalje biti partner u realizaciji i podrška Vlade ovom projektu neće biti upitna", rekao je premijer Gutić ističući će Vlada osim podrške radu Mreže, s obzirom na dosadašnje rezultate i iskazanu društvenu odgovornost nastaviti podržavati i druge projekte UG „Vive žene".
Osim premijera Gutića i predsjednice Zečević, današnjem sastanku prisustvovali su ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Zoran Jovanović, pomoćnik direktora Centra za socijalni rad Tuzla Sonja Brčinović, Izet Hadžić i Nedim Malkočević.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna