Kontinuirana podrška ekonomski održivom povratku

Podrška ekonomski održivom povratku na područje Modriče i Vukosavlja bila je razlog za današnji prijem, kojeg su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Zoran Jovanović, upriličili za predstavnike povratnika na ovom području.

Tarevci 02 11 2017Kako je rečeno tokom sastanka, Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih 20-tak godina, u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima, bila najveća moralna, politička i materijalna podrška u organizaciji ekonomski održivog povratka.
„Vlada Tuzlanskog kantona je jedina institucija koja je od kraja rata do dana imala historijski odgovoran i politički ispravan pristup po ovom pitanju", jednoglasni su bili današnji gosti.
Kao rezultat te podrške, uz aktivnu ulogu samih povratnika, do danas je obnovljeno više od 3.000 kuća, kompletna infrastruktura, te je izgrađen i Inkubator male privrede, prvi ovakve vrste u entitetu Republika Srpska, u kojem trenutno djeluje 8 preduzeća sa više od 200 zaposlenih.
Tokom današnjeg sastanka Premijer i Ministar su detaljnije upoznati sa razvojnim projektima na ovom području, a prije svega sa razvojem Opšte poljoprivredne zadruge „Tarevci" koja svoje proizvode izvozi i na zahtjevno tržište zapadne Europe.
„Zadovoljstvo je vidjeti ovakav pristup povratku. Imajući u vidu sve što smo vidjeli možemo sa sigurnošću reći da se radi o primjeru dobro organizovanog i održivog povratka, i Vlada će kroz resore povratka, turizma, poljoprivrede i poduzetništva u narednom periodu značajnije podržati povratnike na području Modriče", rekao je tokom sastanka premijer Gutić i gostima čestitao na postignutim rezultatima.
U ime povratnika u Tarevce današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Skupštine Opšte poljoprivredne zadruge „Tarevci", direktor Zadruge Nahdet Sulejmen, te jedan od osnivača i član Zadruge Mehmed Beganović.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna