Saradnja vladinog i nevladinog sektora u oblasti poljoprivrede

Na današnjem sastanku sa predstavnicima udruženja Bosper i preduzeća „Plant" d.o.o. iz Tuzle premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je uputio poziv da, kao vodeći akteri iz nevladinog sektora iz oblasti poljoprivrede, uzmu aktivno učešće u kreiranju programa poticaja poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu.

Bosper Plant 04 12 2017Kao je danas rečeno, zvanični podaci pokazuju da je za podršku poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji Bosne i Hercegovine do sada uloženo preko milijardu KM, a nažalost rezultati ne pokazuju da se bitno smanjio uvoz ijedne od poljoprivrednih kultura. S druge strane Bosper je, u svom dosadašnjem djelovanju, sa skromnim sredstvima, kroz poljoprivredne programe i programe malog biznisa u cilju poboljšanja životnih uslova, i smanjenje siromaštva u ruralnim područjima, ostvario zavidne rezultate.
„Smatram da smo ovdje i Vlada i Bosper na istom zadatku. Poljoprivreda je važan resurs koji nije dovoljno iskorišten, te imajući u vidu dosadašnje rezultate Bospera, njihovo iskustvo i viziju, voljni smo napraviti određenu saradnju" rekao je premijer Gutić ističući da je Vlada u proteklom periodu povećala iznos sredstava za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji sa 3,1 milion KM, koliko je ta pozicija iznosila 2015. godine, na blizu 4 miliona KM, koliko se planira u Budžetu za 2018.
„Osim povećanja predviđenih sredstava, Vlada je izmirila sve svoje obaveze po osnovu poticaja u poljoprivredi za 2016. godinu, a izmirenje obaveza iz 2017. očekujemo da bude okončano početkom 2018. godine. Na taj način ćemo dodatno dati poticaj poljoprivrednicima za proljetnu sjetvu", rekao je premijer Gutić.
„Uzimajući u obzir sve ono što su Bosper i Plant, kao Bosperovo preduzeće, do sada uradili i rezultate koji su iza nas, smatramo da aktivnijim odnosom možemo pomoći Vladi na kreiranju još povoljnijeg ambijenta za razvoj tržišno orijentirane poljoprivredne proizvodnje i unaprjeđenju ruralnog poduzetništva" rekao je ovom prilikom predsjednik Skupštine Bospera Safet Husanović.
Osim premijera današnjem sastanku u ime Vlade su prisustvovali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić i šef Odsjeka za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Ministarstvu Samid Šarac, do su, osim predsjednika Husanovića sastanku prisustvovali direktorica Bospera Dinka Huremović i direktor Plant d.o.o. Adnan Hodžić.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna