Nastavljen socijalni dijalog sa sindikatima

U cilju zaključenja kolektivnih granskih ugovora za 2018. godinu delegacija Vlade nastavila je danas pregovore sa sindikatima zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.

Sindikati 05 12 2017Imajući u vidu skromna primanja zaposlenika koji plaću primaju iz budžeta Tuzlanskog kantona, premijer Gutić je i ovom prilikom izrazio spremnost Vlade da se u Kantonalnom budžetu za 2018. godinu planira povećanje plaća za oko 5% u bruto iznosu.
„Kao što smo to i ranije naglašavali, svjesni smo da su plate profesora i nastavnika, policajaca i uposlenika u upravi skromna, ali nažalost do ove godine nismo bili u situaciji da možemo razmišljati o njihovom povećanju. Posljednja finansijska kretanja daju nam optimizam da smijemo krenuti u taj projekat, ali opet sa oprezom, jer ne smijemo doći u situaciju da ugrožavamo tekuću likvidnost budžeta", rekao je premijer Gutić, dodajući da je to značajan iskorak u odnosu na prošlogodišnji kolektivni ugovor.
„Također, u zavisnosti od finansijskih kretanja tokom 2018. godine, sagledat ćemo mogućnosti da donošenjem jednog zakona kojim ćemo na jedinstven način regulisati plaće svih zaposlenika koji naknade za rad primaju iz budžeta TK" rekao je Premijer.
„Nesporan je napredak koji je ostvaren u proteklom periodu, a činjenica da, za razliku od drugih kantona, ovdje nije bilo masovnih tužbi, govori da su jednim dijelom i radnici, svojim domaćinskim odnosom, doprinijeli ostvarivanju tog napretka" istaknuo je predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata TK Fahrudin Šahović.
Sindikati su ovom prilikom izložili i svoje zahtjeve, koji između ostalog predviđaju povećanje plaće u znatno većem iznosu, nego što je to Vlada planirala, a što bi, prema riječima premijera Gutića i ministra finansija TK Jakuba Suljkanovića, dovelo do prevelikog opterećenja u Budžetu za 2018. godinu, ugrožavanja njegove tekuće likvidnosti i stvaranja dodatnog deficita.
Obzirom na razliku u zahtjevu, te neophodnost približavanja stavova, dogovoreno je da se razgovori nastave na narednom sastanku, zakazanom za iduću sedmicu.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna