Podrška otvaranju radnih mjesta u povratničkim mjestima

Sistemska podrška procesu održivog povratka kroz podršku otvaranju radnih mjesta u povratničkim područjima, bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića.

Sistemska podrska povratku 17 10 2019Gospodin Salkić se prije svega zahvalio se premijeru Tulumoviću i Vladi Tuzlanskog kantona na konstantnoj i možda najvećoj podršci koju pružaju procesu povratka.
„Posebnu zahvalnost želimo iskazati Vladi Tuzlanskog kantona za prve godine kada je proces povratka tek počinjao i kada je trebala i volja i želja i hrabrost da se ide u ovom smjeru. Danas kad je proces povratka već znatno omasovljen i kada se veliki boj osoba vratio na svoja prijeratna prebivališta, naša je ideja da se sredstva koja se već izdvajaju za povratnike usmjerimo u sistemske projekte, te da potaknemo naše privrednike da u područjima povratka pokrenu neke kompanije ili proizvodne pogone u kojima bi posao dobio određeni broj povratnika", rekao je Salkić i dodao da bi se na taj način omogućilo da i nove generacije u tim područjima imaju sigurne i stabilne izvore prihoda, a time i osnovne uslove za ostanak na tom području.
Premijer Tulumović je izrazio razumijevanje za inicijativu potpredsjednika Salkića, te istaknuo da Vlada već realizira nekoliko veoma bitnih projekata za povratnike. Uz sufinansiranje projekata individualnog povratka, tu su pružanje zdravstvene njege i zaštite za povratnike u entitet RS u zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, ali i posljednji projekat adaptacije ambulante za povratnike u Koraju.
„Ovo je vrlo zanimljiva ideja. Prostor entiteta RS-a i povratnici na to područje su u prethodnom periodu pomagani dominantno u pogledu razvoja poljoprivredne djelatnosti. Međutim u oblasti privrede malo se radilo. Ova inicijativa dolazi u dobro vrijeme, vrijeme kada pripremamo prednacrt budžeta za narednu godinu pa možemo početi i da praktično radimo i ovu temu. Očekujem da će svoj interes za ovakav projekat u narednom periodu iskazati i naši privrednici pa da zajedno u narednoj godini barem u jednom povratničkom mjestu realiziramo jednu ovakvu aktivnost", zaključio je nakon sastanka premijer Tulumović.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna