Čestitka u povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša

U povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

„U povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke!


9maj2020Tekovine današnje Europe su od 1941. do 1945. godine branjene i u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je naše moralno i historijsko pravo da sebe vidimo u zajednici europskih naroda i Europskoj uniji. S tom težnjom, ne možemo zaboraviti da je upravo Europska unija kao dan Europe odredila 9. maj, koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom želim čestitati i Dan Evrope, simbola bolje budućnosti i prosperiteta.


U Bosni i Hercegovini se 9. maj obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjeda nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo ili koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu.


U obrambeno oslobodilačkom ratu 1992.-'95. Armija RBiH bila između ostalog bila antifašistička. Kao takva, upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma u Bosni i Hercegovini braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima.


Sa antifašizmom kao idealom, narodi Bosne i Hercegovine i danas daju veliki prilog antifašizmu. Na to sam kao čovjek i kao premijer ponosan.


Sa takvim opredjeljenjem i dalje razvijamo ovaj naš kraj držeći istodobno do multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili neku drugu pripadnost.


Nadamo se da će budućnost donijeti svima svjetlo pravde i nade da se fašizam, u bilo kom obliku, nikad više neće ponoviti."

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna