TK LIDER U BIH U PROVOĐENJU PROJEKATA IZ OBLASTI ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Svečanim potpisivanjem memoranduma i ugovora zvanično je pokrenut program uvođenja energetske efikasnosti u javni sektor na području Tuzlanskog kantona. Program u partnerskom odnosu provodi Vlada Tuzlanskog kantona i Razvojni program Ujedinjenih naroda. Udruživanjem sredstava u narednom periodu bit će, između ostalog, urađen detaljan pregled 15 objekata koji su u vlasništvu Tuzlanskog kantona a u sedam obrazovnih ustanova u Tuzli, Mramoru, Srebreniku, Živincama i Kladnju već je počeo energetski pregled stanja u smislu potrošnje energije, mogućnosti i prioriteta za provođenje mjera energetske efikasnosti izvora energije na osnovu čega će biti urađena rekonstrukcija objekata.


Potpis Memoranduma
Potpis Sporazuma
UNDP Vlada TK


„Stalna briga o zaštiti okolice, povećanju energetske efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije jedna je od temeljnih komponenti održivog razvoja i važan faktor u integracijskom procesu naše zemlje Europskoj uniji. Vlada Tuzlanskog kantona i Program Ujedinjenih naroda za razvoj zajedno nastoje u javni diskurs kao pravilo uvesti značaj upravljanja energijom u zgradama", kazao je ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević.
Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP BiH Zahira Virani, vidno zadovoljna saradnjom i brzinom realizovanih projekata, podržala je prijedlog ministra obrazovanja Adema Šehidića o saradnji na planu izgradnje centra za autizam te inicijativu ministra poljoprivrede Edina Ajanovića o nastavku saradnje u oblasti voda što će osigurati širenje mreža i vodosnabdijevanje. Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Božo Antunović je kazao da će nastaviti podržavati projekte kojima je cilj ušteda novca a dugoročno gledano smanjenje emisije stakleničkih plinova, koji pridonose efektu globalnog zatopljenja.
Predstavnici UNDP-a podcrtali su da će, zahvaljujući ovoj saradnji, Tuzlanski kanton do 1. januara 2015. imati urađen pregled potrošnje energenata u javnom sektoru. Na taj način će Tuzlanski uz Unsko-sanski kanton, rečeno je ovom prilikom, jedini u FBiH imati spreman ambijent za ulaganje u energetsku efikasnost.


Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna