Plaća budžetskim korisnicima ove godine povećana za 19,5% u odnosu na 2021. godinu

Povodom zahtjeva da se uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu isplati jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM, predstavnici Vlade Tuzlanskgo kantona su danas predstavnike sindikata podsjetili da je uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave plaća je ove godine dva puta povećana i, u odnosu na visinu plaće iz 2021. godine, ona je danas veća za 19,5%. Time je Vlada Tuzlanskog kantona uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave olakšala borbu sa inflacijom, koja prema zvaničnim podacima iznosi 17,3%.

Ovo povećanje rezultira potrebom za planiranjem 28 miliona KM više na poziciji plaća i naknada uposlenika u Budžetu za 2023. godinu, u odnosu na ovogodišnji Budžet, rečeno je na današnjem sastanku.

Ovim je Kantonalna vlada preduhitrila Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, te još u aprilu, ne čekajući Uredbu Vlade FBiH o mogućnosti isplate neoporezive jednokratne pomoći u iznosu do 1.080 KM, najavila, a od jula i realizirala, povećanje materijalnih primanja svojim uposlenicima.

S tim u vezi predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona su danas upoznali predstavnike sindikata da je i Skupština Tuzlanskog kantona, na svojoj posljednjoj sjednici, odbila inicijativu za isplatu dodatne novčane pomoći uposlenicima kod budžetskih korisnika, te da je takav stav Skupštine za Vladu TK obavezujući.

Također, akcentiran je i podatak da je, prema informacijama do kojih je došla Vlada Tuzlanskog kantona, tek oko 15% uposlenika u privatnom i realnom sektoru ostvarilo pravo na ovaj oblik pomoći, omogućen Federalnom uredbom.

Ipak, imajući razumijevanje za sve težu ekonomsku situaciju u društvu, Vlada Tuzlanskog kantona je danas izrazila spremnost da kroz planiranje Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, u skladu sa prihodima, i dalje radi na poboljšanju statusa i materijalnih prava uposlenika kod budžetskih korisnika. Posebnu osjetljivost Vlada planira usmjeriti prema uposlenicima sa najnižim primanjima, koji su najviše pogođeni inflacijom.

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv