Tuzlanski kanton prepoznat po izuzetnim rezultatima volontera

Povodom međunarodnog dana volontiranja Crveni krst/križ FBiH je ove godine najistaknutijim volonterima dodijelio ukupno 24 priznanja u devet kategorija. Riječ je o oblasti prve pomoći, dobrovoljnog davalaštva krvi, socijalnim uslugama, odgovoru na katastrofe i krizne situacije, promociji Crvenog križa i humanih vrijednosti, jačanju volonterske mreže te najboljem mladom volonteru. Od ukupno 24 volontera, čije su aktivnosti zavrijedile priznanja, njih 9 se okitilo priznanjima „volonter godine", a od njih 9-ero, 6-ero je sa područja Tuzlanskog kantona.

CK volonteri 01 20 12 2022Premijer Kantona Irfan Halilagić danas je, s ciljem odavanja priznanja ovim mladim ljudima, ali i promocije volonterizma uopće, upriličio prijem za ovih šest mladih aktivista.
Premijer Halilagić se ovom prilikom svima njima zahvalio za općekorisni rad, angažman i požrtvovanost koji iskazuju svojim djelovanjem u okviru Crvenog krsta.
„Takvo djelovanje i zalaganje, morala bi vam biti najbolja preporuka za svaku djelatnost kojom se u budućnosti planirate baviti. Bilo da se radi o profesorima u vašem budućem školovanju ili poslodavcima u daljem životu, činjenica da je neko nesebično i požrtvovano davao sebe i svoje slobodno vrijeme, kako bi drugima oko sebe i cijeloj zajednici u kojoj živi poboljšao uslove života, treba biti uzor i hvale vrijedna vrlina", kazao je premijer Halilagić dodajući da milioni ljudi širom svijeta provode dio svog slobodnog vremena u volontiranju i razvijanju socijalnih vještina koje se u suvremenom svijetu često zaboravljaju, kao što su solidarnost, tolerancija, empatija i osjećaj pripadnosti zajednici.
S tim u vezi, sve aktivnosti volontera i dobrovoljni rad, kao jedan od modela ekonomskog i društvenog napretka zajednice potrebno je promovirati na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, rečeno je danas. Također, volonteri kroz svoje djelovanje izgrađuju zajednicu koja uvažava dostojanstvo svih ljudi, doprinose ostvarivanju osnovnih ljudskih prava i poboljšanju kvalitete života, podstiču rješavanje socijalnih, kulturnih, ekonomskih i ekoloških problema i doprinose izgradnji humanijeg i pravednijeg društva, stav je ovogodišnjih dobitnika priznanja.
„Doprinos volontera Crvenom krstu, ali i cijeloj društvenoj zajednici je ogroman, a vrijednosti koje ih pokreću su univerzalne – želja da se pridonese općem dobru i duhu solidarnosti bez očekivanja materijalne nagrade. Njihova motivacija u potpunom je suglasju sa motivima i principima djelovanja Crvenog krsta i zbog toga je tako jaka i neraskidiva veza volontera i ove međunarodne organizacije", istaknula je danas sekretar Crvenog krsta Tuzlanskog kantona Merima Sarajlić, te dodala da se važnost volonterskog angažmana pokazala u brojnim kriznim situacijama s kojima smo se suočili, kao što su pandemije, poplave i izbjegličke krize.
Volonteri godine sa područja Tuzlanskog kantona su: Amina Nuhić, Alen Alagić, Melisa Junuzagić, Adin Hodžić, Maida Omeragić i Lejla Tač.

 

 

CK volonteri 01 20 12 2022
CK volonteri 02 20 12 2022

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv