Premijer Tuzlanskog kantona obilježio Dan rudara

Povodom 21. decembra, Dana rudara, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je danas položio cvijeće i odao počast na Spomeniku rudarima palim u Husinskoj buni i revoluciji, u parku pored Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli, te spomen obilježju Husinskim rudarima u naselju Husino u Tuzli, odakle je 1920.godine i počela Husinska buna.
Uz čestitke za sutrašnji praznik, premijer Halilagić je kazao da je malo datuma i praznika tako poštovanih i tako doživljavanih svojim, kao što je to Dan rudara.

Dan rudara 01 20 12 2022„Zasluga je to, prije svih, rudara koji stoljećima, jedući hljeb sa sedam kora, kopajući ugalj, so i druge rude, na ovom prostor čuvaju tradiciju teške, ali časne profesije. Nažalost uslovi rada u većini rudnika danas nisu na zavidnom nivou, a najteži posao se i dalje obavlja, rudari opstaju, vjeruju u bolju budućnost", kazao je premijer Halilagić i dodao da rezultat kontinuiranog zapostavljanja stanja u rudnicima rezultira i sve težim ispunjavanjem planova proizvodnje.
„Takvo stanje se mora mijenjati. Rudarstvo je vijekovima najvažnija privredna grana našeg kraja, a prava za koja su se u Husinskoj buni, prije više od stotinu godina, izborili, obavezuju sve nas da komoratima danas obezbijedimo bolje uslove za rad i proizvodnju. Gledajući u budućnost, želim da vjerujem da će naredna godina biti obilježena novim proizvodnim uspjesima, ali očekujem i da će takve rezultate pratiti osavremenjivanje proizvodnog procesa, upošljavanje novih rudara u eksploataciji i stalno poboljšanje rudarskog statusa u bosanskohercegovačkom društvu", zaključio je premijer Halialgić.

 

 

 

 

Dan rudara 02 20 12 2022
Dan rudara 01 20 12 2022

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv