Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Dani odbrane u Sapni

10.05.2024

Dani otpora Sapna 01 10 05 2024

Majski dani u Tuzlanskom kantonu obilježeni su godišnjicama i događajima iz obrambeno oslobodilačkog rata 1992-'95. Danas je u Sapni upriličena centralna manifestacija obilježavaja Dani odbrane Sapne, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović, zajedno je sa ministricama za boračka pitanja Senadom Dizdarević, zdravstva Duškom Bećirović i prostornog uređenja i zaštite okolice Anelom Ajšić, te predsjedavajućim Skupštine TK Žarkom Vujovićem, prisustvovao ovom događaju.

Dani otpora Sapna 04 10 05 2024

Na spomen obilježju Heroju i poginulim pripadnicima Armije RBiH u Zaseoku kod Sapne, Centralnom spomen obilježju u MZ Zaseok, te Centralnom spomen obilježju poginulim pripadnicima Armije RBiH u Sapni je odata počast poginulim braniteljima, a u okviru svečane akademije evocirane su uspomene i sjećanja na ratna dešavanja na ovom području našeg kantona. 
Dani odbrane Sapne dani su prisjećanja na herojske podvige mještana Sapne, koji su stali na bedem odbrane Bosne i Hercegovine i taj bedem održali kao nepremostivu prepreku znatno bolje naoružanom i znatno brojnijem agresoru. Podsjećamo, neprijateljska ofanziva „Čekić i nakovanj“, doživjela je svoj potpuni neuspjeh i krah, kada su jedinice Armije RBiH porazile agresora. Također,  1992. godine, na početku ratnih dešavanja, slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane RBiH su sa ovih prostora, u žestokom protiv udaru, otjerale su jake snage JNA, srpskih dobrovoljačkih jedinica i lokalnih srpskih formacija, koje su, potpomognute tenkovskim jedinicama, iz pravca Zvornika, zaposjele položaje dolinom rijeke Sapne i na Gaju. Nakon toga, 6. maja 1992. godine, agresor je, i pored ogromne nadmoći u tehnici i ljudstvu, doživio poraz i primoran je na povlačenje. Time je Teritorijalna odbrana oslobodila Sapnu, Gaj, Kraljeviće i druga privremeno okupirana naselja, te spriječila potpunu okupaciju slobodne sapanjske teritorije.
Dani odbrane Sapne prilika su i da se prisjeti heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića, Kapetana Senada ili nadaleko poznatog Crnog labuda, koji je poginuo prilikom zarobljavanja prvog tenka i samohotke za potrebe Armije RBiH.  

Dani otpora Sapna 02 10 05 2024

Dani otpora Sapna 03 10 05 2024

Dani otpora Sapna 05 10 05 2024

Dani otpora Sapna 06 10 05 2024