Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Delegacije Vlade i Skupštine prisustvovale obilježavanju Dana grada Lukavac

18.09.2023

Dan grada Lukavac 00 18 09 2023

Delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona predvođene premijerom Irfanom Halilagićem i predsjednikom Žarkom Vujovićem prisustvovale su danas svečanom obilježavanju Dana grada Lukavca. Polaganjem cvijeća na Spomen-kosturnici poginulim učesnicima NOR-a, Centralnom spomen obilježju, te Spomen-obilježju žrtvama genocida u Srebrenici u Lukavcu delegacije su odale počast te se prisjetile onih koji su za odbranu Bosne i Hercegovine položili svoje živote.

Dan grada Lukavac 00a 18 09 2023
U svom obraćanju na Svečanoj akademiji premijer Halilagić je istaknuo da se ovogodišnji Dan grada obilježava u sjeni nemilog događaja u OŠ Lukavac Grad, kojom prilikom je nastradao nastavnik. Stoga je danas, još istaknuo spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da se sa svim problemima snažnije uhvati u koštac. Pozvao je da se prestanu zatvarati oči pred određenim društvenim devijacijama, te da svi zajedno, svako od nas, počevši od samog sebe, učinimo više da nam svima bude bolje.

Dan grada Lukavac 01 18 09 2023
„Sa ove odgovorne funkcije premijera Tuzlanskog kantona, kao jedne od najodgovornijih u Kantonu, i danas želim iskazati našu spremnost da učinimo sve što je u našoj moći da nam bude bolje. U smislu stanja u školama, ispunit ćemo mjere na koje nam je ukazalo stručno tijelo koje smo formirali nakon nemilog događaja. Pozivamo i gradske strukture da nam se konstruktivnim prijedlozima ili zajedničkim projektima pridruže da našoj djeci osiguramo što sigurnije okruženje i kvalitetnije obrazovanje“, kazao je Halilagić.
Također, premijer je ponovio opredjeljenje Vlade TK da radi na istinski ravnomjernom razvoju svih gradova i općina u Tuzlanskom kantonu. 

Dan grada Lukavac 02 18 09 2023
„Prošle i ove godine i takve nepravde ispravljamo i, kada je u pitanju Lukavac, ali i drugi gradovi svi oni dobivaju zasluženi pažnju, a time i sredstva za realizaciju značajnijih infrastrukturnih projekata. Prošle godine za realizaciju infrastrukturnih projekata u Lukavcu Vlada je izdvojila preko tri miliona KM. Taj trend prate već odobrene investicije u vrijednosti 2,5 miliona KM u ovoj godini. Najzvučniji projekti su izgradnja nove, namjenski izgrađene zgrade Općinskog suda, ali i preko 250.000 KM investicija u školske objekte. Za projekte zaštite okolice i energijske efikasnosti već smo odobrili oko pola miliona KM, od čega se 200.000 KM odnosi na zamjenu vanjske stolarije na objektu Doma zdravlja u Lukavcu. Za rekonstrukciju putne infrastrukture osigurali smo 0,8 miliona KM, te 0,4 miliona KM za odvodnju voda u Lukavac Mjestu i izgradnju rezervoara za vodu u Berkovici“, kazao je premijer Halilagić.

Dan grada Lukavac 04 18 09 2023
Nakon svečanog dijela delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila je i proizvodne pogone kompanije EM – Onix u Lukavcu. 
„Svaku priliku koristimo da se sretnemo sa našim privrednicima, da razgovaramo i direktno dobijemo inpute šta i kako im možemo pomoći da rastu, razvijaju se i šire svoje poslovanje“, kazao je premijer Halilagić, te vlasnika i direktora kompanije Enesa Memića upoznao i sa projektima podrške koju Vlada Tuzlanskog kantona pruža privrednicima.

Dan grada Lukavac 05 18 09 2023

Dan grada Lukavac 03 18 09 2023
„Ove godine za program podrške razvoju Tuzlanskog kantona, odnosno njegov dio namijenjen našim malim i srednjim preduzećima i obrtu planirali smo nešto više od 3,6 miliona KM. Ta sredstva sredstva dominantno se odnose na nabavku opreme i alata. Osim ovoga brojni su i drugi programi kroz koje naši privrednici mogu ostvariti pomoć i podršku svom poslovanju“ rekao je tokom posjete ministar privrede Edin Duraković.