Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Javna čestitka povodom 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle

01.10.2023

Povodom 2. oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upućuje je javnu čestitku u kojoj stoji:

„Drage Tuzlanke i Tuzlaci, 

Sretan vam 2. oktobar – Dan oslobođenja Tuzle. Na današnji dan 1943. godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi, a taj događaj predstavljalo jedan od najvećih vojnih i političkih događaja u BiH i regiji. 

Danas smo možda ponovno na prekretnici kada našim ponašanjem moramo još jednom reći glasno i jasno NE fašizmu, podjelama i segregaciji i zajedno, bez obzira na stranačku, vjersku, nacionalnu i bilo kakvu drugu razliku, moramo reći da jedinstvenoj, cjelovitoj Bosni i Hercegovini u kojoj će ostvarivanje svih građanskih prava i sloboda, bez obzira na međusobne razlike biti temelj izgradnje društva po mjeri svakog pojedinca. Bez obzira koje nacije, rase, vjere on bio, ili kojoj političkoj stranci pripadao. 

To je upravo ono što Tuzla demonstrira sve ove godine. Danas ponovno moramo braniti već dokazani i priznati ugled i dostojanstvo Tuzle kao grada suživota i tolerancije. Time branimo osnovne principe i postulate na kojima počiva i naš kanton i Bosna i Hercegovina u cjelini.“