Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Premijeri Halilagić i Novalić sa delegacijama posjetili poplavljena područja u Čeliću

13.06.2022

Celic 01 12 06 2022Tokom sastanka federalne i delegacije Tuzlanskog kantona sa načelnikom Općine Čelić Admirom Hrustanovićem posebna zahvalnost je izažena i službama Brčko Distrikta, Bijeljine i Lopara, koje su tokom i odmah nakon poplava pritekle u pomoć Čelićanima, te im o dalje pomažu u sanaciji štete. Osim toga, načelnik Hrustanović ističe da su se i svi privrednici odmah odazvali i stavili svoje resusre u službu sanacije štete, kako na javnim objektima tako i privatnim posjedima.

„Mi imamo dva veća vodotoka od kojih se znamo čuvati, međutim bujični val u manjim potocima rezultirao je nanošenjem značajnih šteta. Izuzetno brz odziv naših privrednika, ali i službi iz susjednih općina rezultirao je brzom sanacijom značajnih šteta, tako da su mnogi putni pravci već prohodni i sanirani kritični dijelovi riječnih korita", kazao je Hrustanović, ističući zahvalnost za današnjau posjetu premijera i ministara, te direktora Federalne uprave civilne zaštite, što je i veliko ohrabrenje i pokazuje da Čelićani nisu sami.

Preliminarna procjena je da se štete kreću na nivou 2-3 miliona KM. Uništeni su lokalni putevi, 2 mosta, a značajna šteta je pričinjena na privrednim pogonima preduzeća i na poljoprivrednim gazdinstvima. Brojni plastenici su uništeni, a evidentirana je i šteta i na stočnom fondu, rečeno je danas.

„Danas treba čestitati predstavnicima lokalne vlasti i građanima Čelića koji su se već za nekoliko sati podigli i doveli uže jezgro općine u stanje prohodnosti. To posebno dobiva na značaju ako se stanje uporedi sa onim video prilozima koje smo imali priliku vidjeti za vrijeme poplava. Tu smo danas da porazgovaramo i da vidimo na koje načine možemo pomoći Općini i građanima, kako bismo ublažili posljedice poplave. Vjerujem da ćemo, kada dobijemo i konačne procjene štete, naći načine i modele konkretne pomoći", rekao je premijer TK Irfan Halilagić.Ž

„Vidjeli smo da su poplave ostavile značajnu štetu, ali što se nas više udruži da eliminišemo posljedice te poplave bit će i lakše i brže. Mi ćemo sa strane Vlade Federacije BiH tu potrebu svakako prepoznati. Vidimo da su tu na čišćenju angažirane brojne osobe, pokušavaju spasiti radna mjesta i mi ćemo im tu pomoći. Bit ćemo predvodnik pomoći koja će biti izdvojena iz raznih izvora", kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.


{webgallery}Celic 02 12 06 2022Celic 03 12 06 2022Celic 04 12 06 2022Celic 05 12 06 2022Celic 06 12 06 2022Celic 07 12 06 2022Celic 08 12 06 2022Celic 01 12 06 2022{/webgallery}