Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Premijer Halilagić primio u posjetu ambasadoricu Grčke u BiH

13.05.2024

Ambasadorica Grcke u BiH 01 13 05 2024

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas u posjetu ambasadoricu Grčke u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ijoanu Eftimiadu (Ioanna Efthymiadou) i ekonomskog savjetnika i šefa Odjela za ekonomske i trgovinske odnose Georgiosa Tosunisa (eng. Georgios Tosounis).

Ovom posjetom nastavljena je serija posjeta predstavnika diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Halilagiću. I ova posjeta je bila prilika za detaljnije upoznavanje Ambasadorice sa prilikama na području Tuzlanskog kantona i aktivnostima koje Kanton poduzima kako na planu socijalnog i privrednog razvoja, te obavezama koje se ispunjavaju na putu ka euro-atlanskim integracijama. 

Ambasadorica Grcke u BiH 02 13 05 2024

„Naša najveća prednost je upravo srdačna dobrodošlica i otvorenost ljudi u Tuzlanskom kantonu“, kazao je u uvodu premijer Halilagić čestitajući ambasadorici Eftimiadu na imenovanju i nedavnom početku mandata u Bosni i Hercegovini.

„Tuzlanski kanton je privredno i po broju stanovnika najveća regija u Bosni i Hercegovini, međutim trenutno stanje putne infrastrukture je sada najveća prepreka bržem razvoju“, kazao je premijer Halilagić dodajući da osim insistiranja na rješavanju ovog problema Vlada Tuzlanskog kantona posebne napore ulaže u razvoj Univerzitetskog kliničkog centra i Međunarodnog aerodroma u Tuzli, kao brendova Tuzlanskog kantona i poluga za njegov dalji i brži razvoj.

Ambasadorica Grcke u BiH 03 13 05 2024

„Dobra postojeća saradnja Bosne i Hercegovine i Grčke dobar je temelj za dalje unaprjeđenje međusobnih odnosa. Razvoj turističke saradnje otvara prostor za uvođenje čarter letova sa i na tuzlansku zračnu luku, na i iz grčkih turističkih centara“, nagovijestio je Halilagić i najavio povezivanje Turističke zajednice Tuzlanskog kantona sa ambasadom Grčke u Bosni i Hercegovini kako bi se što prije sa ideje prešlo i na konkretne aktivnosti u ovom smjeru.

Također u fokusu razgovora bila je i zelena tranzicija, odnosno investicije u oblast obnovljivih izvora energije. U tom smislu premijer Halialgić je istaknuo da postoji značajan interes privrede na Tuzlanskom kantonu da krenu u ovakve projekte, ali da to još uvijek usporava ili onemogućava zakonska regulativa na federalnom nivou.

Ambasadorica Grcke u BiH 04 13 05 2024

„S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona   poduzima određene korake da motivišemo Vladu FBiH da što prije krene u promjenu federalnih propisa i otkoči ovu vrstu investicija, za koje već postoji značajan interes“, rekao je premijer Halilagić.

Na kraju sastanka učesnici su se složili da trenutna trgovinska razmjena sa Grčkom, koja iznosi oko 20 miliona KM godišnje, predstavlja dobar temelj i osnov da se radi na proširenju postojećih poslovnih veza privrede Tuzlanskog kantona sa privrednicima u Grčkoj, ali i za uspostavljenje novih konekcija koji će ovaj iznos razmjene dodatno povećati.