Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Učenici koji su upisali deficiratno zanimanje dobijaju stipendije

19.11.2023

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmet Omerović potpisao je ugovore za dodjelu stipendija srednjoškolcima koji su upisali neko od deficitarnih zanimanja. Za ove namjene iz Budžeta TK izdvojeno je oko 60 hiljada KM, a stipendija će biti isplaćena u devet rata po 130 KM.

„Prva godina će imati stipendije a druga i treća će imati plaćenu praksu. Oni koji budu u objektima radili, poslodavci su zainteresovani da u određenom procentu plate njihovo prisustvo na praksi, kao što je to prisutno i u Zapadnim zemljama gdje naši sugrađani rade”, kaže Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.  „Mi i pokušavamo da omogućimo sve te uslove, postavimo sve ono što je potrebno za učenike kako bi oni sutra kada završe a to se i dešava bili spremni za tržište rada, spremno raditi u privredi, na gradilištu odmah nakon izlaska iz školskih radionica”, istakao je za RTV Slon Kadrija Ibišević, direktor JU MS Građevinsko-geodetske škole Tuzla.

“Odlučio sam se za to zanimanje jer je vrlo traženo i u našoj državi fali puno keramičara i vidim sebe u budućnost kao vrlo dobrog i pouzdanog keramičara”, rekao je Zejin Jusufović, učenik Građevinsko-geodetske škole Tuzla.  A da bi došao do toga potrebno je da marljivo radi i upija znanje potrebno za tržište rada. Toga su svjesni u tuzlanskoj školi koja već godinama iznjedrava stručne kadrove upravo deficitarnih zanimanja, stoga su im omogućili adekvatnu praksu. Svjestan toga, za deficitarno zanimanje odlučio se i Ermin. Smatra da je zanimanje keramičara isplativo te da bi iz godine u godinu trebalo biti više zainteresovanih za taj posao.“ U tom zanimanju vidim sebe u budućnosti I želim da podstaknem svu omladinu mojih godina da isto upišu taj zanat”, navodi Ermin Joldić, učenik Građevinsko-geodetske škole Tuzla.