Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Zajedno do stvaranja kvalitetnijih uslova života osoba sa invaliditetom

03.10.2023

Lotos Stil 01 03 10 2023

Podrška aktivnostima osoba sa invaliditetom, u smislu da im se olakšaju svakodnevne aktivnosti, te stvore preduslovi za uključivanje u društvene tokove bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Fadila Alića sa predstavnicima Udruženja građana Informativni centar za osobe s     invaliditetom „Lotos“ i njima partnerske organizacije iz Švedske „STIL“- Centar za samostalni život iz Stockholma.
Ovom prilikom istaknuto je da je invaliditet nešto s čime osobe žive, ali to nije jedina stvar što ove osobe imaju da ponude društvu. Na društvu je da prepozna i u pozitivnom smislu iskoristi ono što osobe sa invaliditetom posjeduju i imaju da ponude, a u cilju kako ne bi bile teret, nego ravnopravni i produktivni članovi društvene zajednice, rečeno je danas.
„Stil“ je dugogodišnji partner udruženja Lotos u realizaciji projekata osnaživanja mladih s invaliditetom za samostani život u BiH. Kroz program podrške je omogućeno da više od pedeset mladih osoba sa invaliditetom i članova njihovih porodica sa područja Tuzlanskog kantona bude dugoročno podržano, istaknuto je danas. 
S tim u vezi premijer Halilagić se interesovao za iskustva i način rješavanja pojava i odnosa prema osoba sa invaliditetom u Švedskoj, te primjenjivost takvih rješenja u bosanskohercegovačkom društvenom kontekstu.
Vlada, kroz dva resorno nadležna ministarstva pomaže rad i aktivnosti udruženja Lotos. Svjesni smo da ta podrška nije dovoljna ali je pokazatelj volje i prepoznavanja pozitivnih aktivnosti ovog udruženja. Naš partnerski odnos u narednom periodu nastojat ćemo proširiti i na druge oblasti u smislu stvaranja preduslova za kvalitetniji društveni život osoba sa invaliditetom i njihovo intenzivnije uključivanja u društvene aktivnosti“, kazao je premijer Halilagić te dodao da su danas prezentirane inspirativne priče pokazatelj da vlast može i treba učiniti više za osobe sa invaliditetom. 
Premijer se gostima zahvalio na vrlo korisnim ulaznim informacijama koje su pokazatelj i smjernica za buduće aktivnosti Vlade.