Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

17.04.2024

Glavni projekat zgrada Vlade TK 02 17 04 2024
Današnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada „Soda-So“. U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije.

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje zadovoljstvo činjenicom da je danas izvršena primopredaja Glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade Vlade TK.

„Ministarstvo je bilo glavni nosilac aktivnosti za izradu ovog dokumenta. Što se tiče ovog projekta, on je urađen na osnovu ranije prezentiranog idejnog projekta. Uz niz međusobnih usaglašavanja kako bismo izvukli maksimum, a da ne bismo odstupili od urbanističko - tehničke dokumentacije, možemo reći da ćemo imati objekat koji će biti nadograđen za jedan sprat u visinu, ali i dograđen u smislu njegovog proširenja za 6 metara dužina cijelom njegovom širinom i visinom od 11 spratova čime smo povećali kapacitet objekta. Po predmjeru Glavnog projekta projektantska vrijednost ovih radova iznosit će oko 9,5 miliona KM bez pdv-a“, kazala je ministrica Ajšić i najavila da će ministarstvo objaviti javnu nabavku za izbor izvođača i nadamo se da ćemo u što skorije vrijeme taj proces završiti kako bismo izvođača uveli u posao. „Planirali smo da nakon izbora izvođača i potpisivanja ugovora predvidimo rok od 12 mjeseci za koliko bi svi radovi trebali biti okončani i objekat predat Vladi Tuzlanskog kantona na korištenje. Okvirno očekujem da sve bude gotovo u naredne dvije godine“, zaključila je ministrica Ajšić.

Glavni projekat zgrada Vlade TK 04 17 04 2024

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je podsjetio da je rekonstrukcija zgrade Vlade Tuzlanskog kantona kapitalni projekat i jedna od fokusnih tačaka i obećanja koje je dao prilikom imenovanja na poziciju premijera.

„Deset godina nakon događaja koji je zgradu Vlade Tuzlanskog kantona doveo u stanje u kakvom ona sada jeste, mi smo danas vrlo blizu koraka koji znači početak rekonstrukcije i adaptacije. Mnogo rada i truda je uloženo da dođemo danas do ovog čina i u to ime ja svima želim čestitati, a posebno Ministarstvu koje je bilo nosilac aktivnosti i očekujem da sa tom dinamikom nastave do konačne realizacije. Mi smo kod Razvojne banke već osigurali kreditna sredstva u iznosu od 5 miliona KM za početak radova, a ostatak sredstava ćemo osigurati iz nekih drugih izvora, a i taj dio već imamo plan kako izvršiti. Ono što je važno istaknuti je ekonomska isplativost ovog objekta. Vlada, već 10 godina unazad, svake godine izdvaja nešto više od milion KM za zakupe prostora u kojima su smještene kantonalne institucije i simbolično, da smo sa rekonstrukcijom počeli odmah, prije 10 godina, danas bismo imali već povrat investicije. S druge strane veoma je važno da ovu ružnu scenu iz grada Tuzle transformišemo i da Tuzli i Tuzlanskom kantonu podarimo jedan reprezentativan objekat, Dom Vlade TK, koji će biti dostojan najmnogoljudnijeg kantona“, kazao je premijer Halilagić.

U novu zgradu predviđeno je da budu smještene skoro sve one institucije koje nisu smještene u objektima koji su već u vlasništvu Tuzlanskog kantona. U takvim objektima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravosuđa i uprave, dok će se gledati da se ostale institucije smjeste u rekonstruisanu zgradu Vlade TK.

Glavni projekat zgrada Vlade TK 03 17 04 2024

Glavni projekat zgrada Vlade TK 05 17 04 2024