Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Delegacija Vlade TK prisustvovala godišnjici stradanja Koraja

16.06.2021

koraj 2Stanovnici Koraja su 15. juna 1992. godine dobili ultimatum od tadašnjih vlasti opštine Lopare koji je bio najava da se Koraju i njegovim mještanima priprema najcrnji scenario. Mnogi su tada iseljeni sa svojih ognjišta a Koraj napadnut iz svih pravaca i svih raspoloživih oružja sa kojim je raspolagala tadašnja JNA, odnosno vojne i paravojne formacije.

Ministar Džidić ovom je prilikom istaknuo da dani kada se obilježava stradanje nedužnih žrtava odbrambeno oslobodilačkog rata izazivaju posebne emocije te da je Koraj uspješan primjer povratničkog mjesta koje u Vladi Tuzlanskog kantona i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku i povratak imaju partnera. „Bez obzira što se nalaze u Republici Srpskoj, Ministarstvo ima program prema kojem se pruža određena pomoć mjesnim zajednicima i naseljima koja gravitiraju oko Tuzlanskog kantona", podsjetio je ministar Džidić.

„Ni nakon 29 godina za ove zločine još niko nije osuđen", rekao je ovom prilikom ministar Ahmetović napominjući da su podignute četiri optužnice ali da „zbog sporosti pravosuđa i tužilaštva još niko nije osuđen". Ministar Ahmetović posebno se zahvalio organizatorima na obilježavanju ovako značajnih datuma „jer je kultura sjećanja veoma važan segment svakog društva", te da treba koristiti svaku priliku da se istakne da se na ovim mjestima širom Bosne i Hercegovine desio zločin i isticati da zločin ne može proći nekažnjeno.


{webgallery}koraj1korajkoraj 2{/webgallery}